Yaşam

Günlük Hayatınızın Bir Parçası Olan 11 İlginç İcat NASA’nın İcadını Duyduğunuzda ‘Ne Alakası Var’ Diyeceğiniz

Astronomi ve uzayla ilginiz olmasa bile NASA’yı hepiniz biliyorsunuz. 1950’lerde temelleri atılan bu düzenlemenin mekanla ilgili yaptığı keşifler günlük hayatımızda kullandığımız eşyalara da yansımıştır. Arabalarımız, ev aletlerimiz ve hatta telefonlarımız bu icatlardan bazılarını taşıyor. Gelin NASA’dan çıktığına inanamayacağınız icatlara bir göz atalım! ?

Kaynak:https://www.mentalfloss.com/article/6…

NASA’nın uzay araştırmaları adına icat ettiği ve ürettiği pek çok şey günlük hayatımıza da girdi.

Alüminyumdan kameralara kadar geniş bir alana yayılan bu icatların uzayda kullanılmak üzere icat edilmiş olması sizce de heyecan verici değil mi? Gelin detaylara birlikte bakalım! ?

1. El süpürgesi ile başlayalım. Bunu düşünmezsin bile, değil mi? ?

www.flickr.com

Ay’a giden NASA astronotları, ay yüzeyinden topladıkları örnekleri incelenmek üzere merkeze gönderiyorlardı. Ancak sadece tozu toplamak yeterli değildi, bu yüzden NASA, Black & Decker’dan bir alet yapmasını istedi. Hem hafif hem de bir tür akülü matkap olan bu alet, ayın yüzeyinden daha fazla ve daha kolay numune alınmasını mümkün kıldı. Aynı firma bu fikri beğendiği için tüketim malları da yapabileceklerini anladılar ve üretmeye başladılar. 1979’da ilk el süpürgeler bu formda ortaya çıktı.

2. ‘Dondurularak kurutulmuş gıdalar’ endüstrisindeki patlama da NASA’nın ihtiyaçları tarafından yönlendirildi.

www.flickr.com

1960’larda NASA, astronotların uzayda rahatlıkla tüketebilecekleri yiyeceğe ihtiyaç duyuyordu. Az yer kaplamaları, besin açısından zengin olmaları ve hafif olmaları gerekiyordu. NASA’nın bu amaçla başvurduğu bir laboratuvar, oda sıcaklığında 10 dakikada çözünebilen gıda üretmek için çalışmaya başladı.

Sonuç başarılı olunca NASA bu ürünlerin lisanslarını acentelere devrederek liyofilize gıda üretiminin önünü açtı.

Tüketiciye yönelik ilk ürünler, 1970’lerin ortalarında bir Teksas şirketi tarafından üretildi. Bunlar, yaşlı insanların yemesi kolay olan besleyici gıdalardan oluşuyordu. Ayrıca astronotlara verilmek üzere üretilen donmuş dondurma, çilek ve çikolatalar astronotlara hiç verilmemiş ancak o dönemde çocukların en sevdiği yiyecekler haline gelmişti.

3. Giydiğiniz spor kıyafetlerin NASA’nın icat ettiği kumaşlardan yapıldığını biliyor muydunuz?

Bu kumaşlar, astronotların uzaylı atmosferinden zarar görmesini önlemek için üretildi. 1982’de bir biyomühendis ‘Techni-Clothes’ adını verdiği bir marka yarattı. NASA teknolojisini kullanarak teri emen saç bantları, koşu şortları, soğutma jelleri koyabileceğiniz eşofman gibi spor kıyafetleri üretti.

Kadınların göğüslerini sabit tutması için sütyen şeklinde üstler de bu dönemde ortaya çıkmıştır. Günümüzde güneş geçirmeyen bikini ve mayolar da NASA teknolojisi kullanılarak üretilmektedir.

4. Buğu önleyici gözlükler de NASA’nın uzay araçları için ürettiği lenslerden geliyor.

Fırlatmadan önce NASA, uzay aracının camları çok fazla buğulandığı için buğu önleyici camlar üretti. Daha sonra bu teknolojiyi 60’tan fazla şirkete lisansladı ve günümüzde birçok alanda kullanılan buğu önleyici camları tüketim malı olarak piyasaya sürüyor. Dalış maskeleri, kayak gözlükleri ve bazıları bu tip gözlüklere örnektir.

5. Hazır cam demişken, ‘çizilmez cam’ olarak bildiğimiz buluşun NASA’dan geldiğini de söylemek gerek!

NASA’da lenslerle tamamen alakasız bir alanda çalışan Theodore Jr. Wydeven yanlışlıkla bir tür plastik kaplama icat etti. NASA, uzay kasklarının çizilmesini önlemek için kullanılabileceğini anlayınca hemen üretmeye başladı. Daha sonra formülünü firmalara vererek çizilmez camlı cam üretiminin önünü açmıştır.

6. Hayat kurtaran ‘soğuğa dayanıklı tekerlekler’, NASA tarafından ay görevlerinde kullanılmak üzere üretilen malzemeden yapılmıştır.

1971’de bir ay görevinde astronotlar dışarıda bir tezgah kullanıyorlardı. Bu bankların, ayın dondurucu soğuğuna dayanacak şekilde yapılmış tekerlekleri vardı. Böylece tekerlekler soğuktan dolayı lastik yapısını kaybetmemiş.

Dünyada kullanılan arabaların tekerlekleri soğuktan sertleşerek sürücünün hakimiyetini kaybetmesine neden oldu. Kış tekerlekleri NASA’nın teknolojisi kullanılarak üretilmeye başlandı ve büyük bir başarı elde edildi.

7. ‘Hafıza süngerleri’ aslında NASA tarafından astronotların uçuş sırasında inançlarını kaybetmemeleri için üretilmiş köpüklerdi.

tr.wikipedia.org

Mühendisler, bu süngerleri kullanarak ürettikleri minderlerin hem yolcuları inançta tuttuğunu hem de uzun yolculuklarda rahatlık sağladığını fark etti. Minderler, oturan kişinin ağırlığına ve vücut yapısına göre şekillendirildi ve ani darbelerin neden olduğu kuvveti absorbe edebildi.

Günümüzde yastık, minder, koltuk gibi her işte kullanıldığını görebilirsiniz. NASA bu buluşu ‘dünyada en çok kullanılan yan ürünümüz’ olarak adlandırıyor.

8. NASA, uyduların güneş radyasyonunu yansıtabilmesi için bir tarafı alüminyumdan yapılmış levhalar icat etti.

Bu buluş, spor giyim ile uğraşan şirketlerin ısı tutan giysiler üretme lisansı almasına izin verdi. Ceketler, kayakçılar için anoraklar, acil durum ekipmanları bir yüzü alüminyum olan kumaşların kullanıldığı yerlere örnektir. Maraton koşucularının yarış bittiğinde kendilerini bu tür çarşaflara sardıklarını da görebilirsiniz.

9. Alüminyum sadece giyimde değil aynı zamanda izolasyon malzemesi olarak da kullanılıyordu.

Uzay aracı ve astronotların kıyafetleri, alüminyumun yalıtımından ve yansıtıcılığından yararlandı. Bu sayede uzayın 200 dereceden -200 dereceye kadar değişen hava sıcaklığından ve güneş ışınlarından korunmuş oldular. Firmalar işlevselliğini fark edince konutlarda ve ticari binalarda yalıtım malzemesi olarak kullanmaya başladılar.

10. NASA, 1980’lerde taşınabilir bilgisayar teknolojisinin tohumlarını attı. Artık laptop olarak bilinen bilgisayarların doğuşunu bu kuruma borçluyuz.

Yaptıkları ilk taşınabilir bilgisayar bir istiridye kabuğu gibi açılıyor ve rota takibi için kullanılıyordu. NASA bu tasarımı zaman içerisinde geliştirerek modüllerini firmalara tanıttı. Böylece soğutma sistemi gibi ekstraları olan laptoplar üretilmeye başlandı. Bu geleneksel bilgisayarlar, uzayda gerekli olan bazı eklentileri içermiyordu; bilgisayarın uçmasını engelleyecek sistemler gibi. ?

11. Bahsedeceğimiz son icat, her gün telefonunuzda kullandığınız kameralardır!

Bir görüntü algılama teknolojisi olan CMOS devreleri, NASA’nın uzay aracından yüksek kaliteli görüntüler elde etmesini sağladı. NASA mühendisi Eric Fossum, bu buluşu Kodak ve Intel gibi şirketlerle paylaşarak CMOS teknolojisinin potansiyelini açığa çıkardı. Etkileyenler NASA’ya teşekkür etse harika olurdu!

Bu bahis hakkında ne düşünüyorsunuz? Haydi yorumlar! ?

ozvatan-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu