SPK, BDDK ve TBB’den basında yer alan iddialara yanıt: Bankacılık sektörü siyaset üstü tutulmalı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB), son dönemde bazı medya ve sosyal medyada gündeme gelen bankacılık sektörü ve sermaye piyasalarına ilişkin tartışmalara ilişkin eş zamanlı açıklama yaptı. medya.
SPK AÇIKLAMASI
SPK’dan yapılan yazılı açıklamada, bazı yayın organlarında ve sosyal medyada Borsa İstanbul pay piyasasında işlem gören şirketler hakkında herhangi bir bilgi ve belgeye dayanmayan asılsız beyanların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Açıklamada, uluslararası piyasalarla tam entegre olan sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda faaliyet gösterdiği belirtildi. “Yatırımcıların hak ve menfaatlerini korumak birinci önceliğimizdir. Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen işlemler, Kurulumuz ve Borsa İstanbul tarafından anlık olarak takip edilmektedir. Piyasayı bozucu işlem ve eylemler ile kasayı bozacak beyanların tespit edilmesi durumunda.” Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde sermaye piyasasının istikrarlı bir şekilde işlemesi ve sorumluları hakkında Kurulumuzca cezai ve idari yaptırımlar uygulanır.”
BDDK AÇIKLAMASI
BDDK’nın sosyal medya hesabından paylaşılan yazılı açıklamada, “Bazı medya ve sosyal medyada bankalarımız hakkında yapılan, belge ve bilgilere dayanmayan açıklamalar gerçeği yansıtmamakta olup, açıkça suç teşkil etmektedir. Bankacılık mevzuatı çerçevesinde bu tür asılsız ve gerçek dışı beyanların dikkate alınmaması ve yayınlarda yer verilmesi hususunun tüzel kişiliğini haiz olduğunun bilinmesi ve yapanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatılacağının kamuoyuna duyurulması önem arz etmektedir. Açıklamada, bankaların ve şubenin dün olduğu gibi BDDK’nın gözetim ve kontrolünde güçlü ve sağlam likidite ve finansal rasyolarla yoluna devam ettiği kaydedildi.
TBB’NİN AÇIKLAMASI
TBB’den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de bankacılık bölümünün yüksek düzeyde likidite, etkin kalite ve sermaye yeterliliğine sahip olduğu belirtildi. Diğer göstergelerle benzer şekilde uluslararası ortalamalar seviyesinde. Bankacılık sektörü tüm yükümlülüklerini yerine getirecek güçte” dedi.
Açıklamada, “Sektör, Türkiye ekonomisinin gücüne inanıyor, gücünü ekonomiden alıyor ve ekonomiyi sağlıklı bir bilanço ile destekliyor.” Bankacılık sektörüne olan güveni korumak hepimizin görevi ve sorumluluğu olmalıdır. Açıklamada şunlar kaydedildi; “Bankacılık konularının siyasetin üzerinde tutulması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle sektörün güvenilirliğini zedeleyebilecek gerçekleri yansıtmayan spekülatif açıklamalara asla itibar edilmemelidir. Müşterilerimize sektöre duydukları güven için teşekkür ederiz.”
BAKAN NEBATI’DAN AÇIKLAMA
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) hisselerinden alıntı yaparak daire ile ilgili açıklama yaptı. Gecelik faizin yüzde 7 bin 500’lere ulaştığı, iflas eden banka krizleri nedeniyle insanların hayatını kaybettiği bir enkazı devraldıklarını hatırlatan Nebati, 21 yılda kurdukları güçlü ekonomik altyapı ve bankacılık sistemi sayesinde bugünden çıktıklarını vurguladı. krizden güçleniyor.
“BANKACILIK SEKTÖRÜ GÜCÜNÜ GÖRÜNMÜYOR”
2008 küresel mali krizinde dünyanın birçok büyük bankası batarken ülke ekonomisinin ve bankacılık sektörünün güçlü adımlarla yoluna devam ettiğine dikkat çeken Bakan Nebati, “Gelişmiş ülkeleri bile sarsan ekonomik krize rağmen, Korona salgını, bankacılık sektörümüzün katkısıyla büyümemizi sürdürdük ve istihdam kaybını hızlı bir şekilde telafi ettik.Geçen yüzyılın depremi, afeti dahil tüm kritik süreçleri göğüsleyen bankacılık sektörümüz, elini taşın altına koydu. sorumluluğu altında, bu süreçlerde gücünü tartışmasız bir şekilde ortaya koymuştur.” değerlendirmesini yaptı.
“EKONOMİMİZİN VE BANKACILIK SEKTÖRÜMÜZÜN TARİHİ BÜYÜK BAŞARILARI BELLİDİR”
Son dönemde Amerika ve Avrupa’da yaşanan iflaslara rağmen Türkiye’de bankacılık şubesinin en ufak bir şok bile yaşamamış olmasının şubenin gücünü taçlandırdığını gösterdiğine işaret eden Nebati; “Tarihin büyük başarıları ortadayken, ekonomimiz ve bankacılık departmanımız kriz varmış gibi yaygara koparıp Türkiye’yi çökertmeye çalışırken bu nasıl hastalıklı bir zihniyettir? büyüme, istihdam, ihracat ve bankalarımızın mevcut durumu hakkında güçlü makroekonomik bilgilere sahip mi?Bugüne kadar gösterdiği yüksek performansı hesaba katmıyor ve bilinmeyen varsayımlarla oy toplamaya çalışıyor. Felaket temelinde oy veriyorlar. Lale atıp duruyorlar. Sürekli aşağılanmaya doyamıyorlar ama biz onların adından hep utanmaktan bıktık.”