Eskisehir’de Okulların Durumu Gündemde
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Parıltı Süllü, Eskişehir’de 6 okulun deprem tehlikesi nedeniyle boşaltılmasına ilişkin, “Okulların açılmasına bir haftadan az bir süre kala açıklanan okulların boşaltılması kararıyla öğrencilerimiz mağdur oldu. Okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitim sisteminde pek çok sorun var. Yeni kayıtlar gerçekleşecek. “Velilerden duyduğumuza göre zorunlu bağış kapsamında 12 bin TL’ye kadar bağış isteniyor. Veliler okulların depreme dayanıklılığı konusunda endişeli. Okulların açıldığı haftada velilere, okul binasının kapısının kilitli olduğu ihbarı ile bildirildi. Ayrıca okullarda ÇEDES uygulamaları nedeniyle velilerin ve eğitim paydaşlarının tepkileri dikkate alınmıyor.”
CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Parıltı Süllü, Büyükşehir’deki okulların ve Ali Güven Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin depreme dayanıklı olup olmadığına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’na sunduğu soru önergesine yanıt verdi. 2018 yılındaki yıkımlar hala tamamlanmadı ve deprem nedeniyle okulların açılacağı hafta tahliye edileceği açıklanan okullar da dikkat çekti. ilgili bir açıklama yaptı. Sullu, şöyle konuştu:
“OKUL 2018 YILINDA DEPREM DAYANIKLILIĞI NEDENİYLE YIKILDI, 2021 YILINDA VAKFI ATILDI. 2023 YILINDAYIZ AMA OKUL HALA TAMAMLANMADI”
“2018 yılında depremde sağlam olmadığı gerekçesiyle yıkılan okulun temeli 2021 yılında atıldı. 2023’teyiz ama okul hala tamamlanamadı. Müteahhit kaçtı, demirler paslandı, tamamlanması için müteahhite verildi, inşaatına yeni başlandı.Ali İnanç Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi Turizm Bölümü personel yetiştiren bir okul ancak Tepebaşı Nafiye-Hüseyin Küçükoğlu Halk Eğitim Merkezi’nde imkanlar yetersiz olarak eğitim veriliyor. ve Akşam Sanat Okulu’nun inşaatı 2018 yılından itibaren tamamlanana kadar. Turizm ve otelcilik alanında uygulamalı mesleki eğitim veren okula kayıt yaptıran öğrencilerin atölyelerde yeterli eğitim alamadıkları, eksiklikler nasıl telafi edilecek? altyapısı yetersiz merkezlerden mezun olarak
“İNŞAATIN EN KISA ZAMANDA TAMAMLANMASINI VE ÖĞRENCİLERİN EĞİTİMLERİNE DEVAM ETMELERİNİ İSTİYORUZ”
Milletvekili Süllü’nün Ali İnanç Teknik ve Mesleki Anadolu Lisesi’nin akıbetiyle ilgili sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İkmal ihalesi yapılan inşaatın, inşaat ruhsatı alındıktan sonra devam edeceğini ve tamamlanacağını söyledi. 400 gün içerisinde 2024-2025 eğitim-öğretim yılına hazır hale gelecektir. Süllü, Bakan Tekin’in cevabını şöyle değerlendirdi:
“Veliler ve öğrenciler durumdan oldukça şikayetçi. 2023 yılındayız. 5 yıl geçmesine rağmen okul inşaatı devam ediyor. Kaçan müteahhitin yerine yeni müteahhit çalışmaya başladı. Duyduk ki oradaymış. Yerli bir firmayız. İnşaatın bir an önce bitmesini ve öğrencilerin daha fazla mağduriyet yaşamadan eğitimlerine devam etmelerini istiyoruz.”
“ÖĞRENCİLERİMİZİN ESKİŞEHİR VE TÜRKİYE’NİN TÜM YERİNDE ÇAĞDAŞ EĞİTİM YAPILAN, TÜM TEKNİK İMKAN VE DONANIMLARLA EĞİTİM VERDİĞİ OKULLARDA ÖĞRENCİLERİMİZİN EĞİTİMİ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”
Süllü ayrıca, deprem tehlikesi nedeniyle Eskişehir Anadolu Lisesi, Mualla Zeyrek İlkokulu, Celalettin Ökten Anadolu İmam Hatip Lisesi, Sami Sipahi Ortaokulu, Ziya Gökalp İlkokulu ve Porsuk İlkokulu’nun boşaltılması kararına da şu sözlerle tepki gösterdi:
“Eskişehir’deki okul binalarıyla ilgili önerimizi iki buçuk ay önce hazırlayıp gerekli yerlere gönderdik. Bugün geldiğimiz noktada açıklanan okulların boşaltılması kararıyla öğrencilerimiz yine mağdur oldu. Okulların açılmasına bir haftadan az kaldı.Okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitim sisteminde birçok zulüm var.Velilerden duyduğumuza göre, yeni kayıt yaptıracak velilerden 12 bin TL’ye kadar para isteniyor.Eskişehir’de ve Türkiye’nin her yerinde öğrencilerimizin çağdaş eğitimin verildiği, her türlü teknik imkan ve donanıma sahip okullarda eğitim görmeleri için çabalıyoruz.Eğitim, önerileri dikkate alarak çağdaş, bilimsel ve kaliteli eğitimin gereklerini yerine getirmeyi amaçlamaktadır. ve tüm paydaşlarımızın beklentilerini Milli Eğitim Bakanlığından talep ediyoruz.”