İş dünyasının gündeminde asgari ücret: Enflasyon düşmeden refah olmaz
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2023’ün ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücretin brüt 13 bin 414 lira, net 11 bin 402 lira olacağını bildirdi. İş dünyası temsilcileri yaptıkları açıklamada yeni taban fiyat rakamına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘BİZ DEĞERLİYİZ’
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, yeni taban fiyat rakamına ilişkin yaptığı açıklamada, “Asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük artışla birlikte emeğin milli gelir içindeki payının hak ettiği seviyelere ulaşmasını değerli buluyoruz. , büyümenin kapsayıcılığını artırmak açısından.”
DEİK Lideri Olpak yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Büyüme bilgisinde en çok değer verdiğimiz iki konudan biri; büyüme kapsayıcı ve sürdürülebilirdir. Asgari ücretteki yüzde 34’lük artışla birlikte büyümenin kapsayıcılığının artması açısından emeğin milli gelir içindeki payının hak ettiği seviyelere ulaşacağını düşünüyoruz. Öte yandan, rekabet gücümüzü engellemeyeceği için patronun üzerinde oluşacak yükün bir kısmını da devletimizin karşılaması değerli olacaktır.”
İTO: YETERLİ
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de yeni taban fiyatın çalışma hayatının paydaşlarına hayırlı olmasını dileyerek, “Enflasyonun üzerinde refah artışı ile çalışanın alım gücünün korunması sevindirici. .”
Asgari ücret paketine 3 konunun daha eklenmesinin faydalı olacağı görüşünde olduklarını kaydeden Avdagiç, “Öncelikle asgari ücret artışı ve son 5 yılda yaşanan kayıplar dikkate alınarak gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi. yıllar; ikincisi, kıdem tazminatı tavanının enflasyon kadar yükseltilmesi; üçüncüsü ise SGK üst limit çarpanının önceki oranlara çekilmesi”.
MÜSİAD’DAN TAKVİYELERİN ARTIRILMASI İSTEĞİ
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Orta ve uzun vadede enflasyon hedefimize adım adım yaklaşacağımıza olan inancımız tam. Yeni ekonomi yönetiminin alacağı tedbirlerin beklentiler kanalıyla fiyat istikrarına olumlu katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”
Enflasyon rakamlarındaki düşüşe de değinen Asmalı, şunları kaydetti:
“Ücret artışlarının patrona getireceği ek yüklerin hafifletilmesi için mevcut taban ve teşviklerin artırılması elzemdir. Bu kapsamda 400 TL olan taban fiyat tabanının 500 TL’ye çıkmış olması patronlarımız için çok sevindirici bir gelişme oldu.
Bu şekilde; Daha önceki dönemde de belirttiğimiz gibi sanayi kapsamında asgari ücretle çalışanlara ek olumlu ayrıcalıklar sağlanması, imalata yönelik istihdam ve üretim kapasitemizi artırma yolunda değerli bir adım olacak ve bölgesel asgari fiyat uygulaması fikrinin bir nebze de olsa gündeme gelmesi beklenmektedir. bölgesel farklılıkları yansıtmada yetersiz kalan mevcut ulusal taban fiyat uygulamasına bir alternatif mutlaka önerilmektedir. Değer verilmesi gerektiğini yineliyoruz.”
‘YÜKSEK FİYATLARA KARŞI ARTIŞ YAPILMAMALI’
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın da asgari fiyat ölçüsünü patronlar olarak bekledikleri oran olarak gördüklerini ve zamlar karşısında bu artışın aşındırılmaması gerektiğini belirterek, Enflasyonla sıkı bir mücadele içinde olmak şart.
Çalışanların refah düzeyini yükseltmenin temel koşulunun enflasyonla birlikte çaba olduğuna dikkati çeken Aydın, şu ifadeleri kullandı:
Asgari ücreti ne kadar artırırsak artıralım enflasyonu tek haneli rakamlara indirmedikçe halkımızın refah düzeyi artmayacaktır. İşverenler olarak 11.402 TL tutarındaki asgari ücret tespit komisyonunun açıklanması beklentilerimiz arasında yer aldı. Yıllık artış yüzde 107’ye ulaştı. Beklenen bir artış oldu diyebiliriz. Ancak bu artışın anlamlı olabilmesi için kesinlikle fiyat istikrarının sağlanmasına ve öngörülebilir bir ekonomik düzenin sağlanmasına bağlı.”